Ciasto czekoladowe:
• 100 g czekolady deserowej*
• 100 g masła
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• 1 łyżka kakao
• 2 jajka
• 60 g zmielonych orzechów laskowych
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* jeśli chcemy aby spód babeczek był czarny (jak na zdjęciach) do ciasta możemy dodatkowo dodać 1/2 łyżeczki czarnego barwnika w żelu.
Zielony krem budyniowy:
• 2 małe budynie waniliowe (każdy na 175 ml wody)
• 100 g dobrego masła, miękkiego
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 2/3 łyżeczki zielonego barwnika w żelu
Dekoracja: kolorowa posypka
Potrzebne będą: małe (4 cm mierzone po dnie) brązowe lub czarne papilotki (12 sztuk), standardowa forma na muffiny, rękaw cukierniczy do wyciskania kremu
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do małego garnka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić na małym ogniu cały czas mieszając.
- Odstawić z ognia, dodać cukier, kakao i wymieszać. Odczekać 4 minuty przed dodaniem kolejnych składników.
- Masę wymieszać, następnie dodawać kolejno jajko, zmielone orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, za każdym razem mieszając dokładnie łyżką (do połączenia się składników).
- Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minuty. Wyjąć i ostudzić w formie.
- Przygotować budyń (wlać do naczynia 350 ml wrzącej wody, dodać budynie i wymieszać na jednolitą masę). Budyń ostudzić.
- Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i utrzeć na jasną i puszystą masę (około 4 minuty). Dodawać po łyżce budyń, w krótkich odstępach czasu, cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Wraz z ostatnią porcją dodać barwnik. Krem wstawić do lodówki jeśli jest taka potrzeba, na około 1/2 godziny aby trochę zesztywniał.
- Babeczki dekorować kremem wyciskając go przez rękaw cukierniczy.** Obłożyć kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz