czwartek, 27 listopada 2014

Babeczki Choinki :*

Składniki, 12 sztuk:

Ciasto czekoladowe:
100 g czekolady deserowej*
100 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka kakao
2 jajka
60 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

jeśli chcemy aby spód babeczek był czarny (jak na zdjęciach) do ciasta możemy dodatkowo dodać 1/2 łyżeczki czarnego barwnika w żelu.




Zielony krem budyniowy:
2 małe budynie waniliowe (każdy na 175 ml wody)
100 g dobrego masła, miękkiego
1/3 szklanki cukru pudru
2/3 łyżeczki zielonego barwnika w żelu

Dekoracja: kolorowa posypka

Potrzebne będą: małe (4 cm mierzone po dnie) brązowe lub czarne papilotki (12 sztuk), standardowa forma na muffiny, rękaw cukierniczy do wyciskania kremu

Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do małego garnka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić na małym ogniu cały czas mieszając.
  • Odstawić z ognia, dodać cukier, kakao i wymieszać. Odczekać 4 minuty przed dodaniem kolejnych składników.
  • Masę wymieszać, następnie dodawać kolejno jajko, zmielone orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, za każdym razem mieszając dokładnie łyżką (do połączenia się składników).
  • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minuty. Wyjąć i ostudzić w formie.
Zielony krem budyniowy:
  • Przygotować budyń (wlać do naczynia 350 ml wrzącej wody, dodać budynie i wymieszać na jednolitą masę). Budyń ostudzić.
  • Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i utrzeć na jasną i puszystą masę (około 4 minuty). Dodawać po łyżce budyń, w krótkich odstępach czasu, cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Wraz z ostatnią porcją dodać barwnik. Krem wstawić do lodówki jeśli jest taka potrzeba, na około 1/2 godziny aby trochę zesztywniał.
  • Babeczki dekorować kremem wyciskając go przez rękaw cukierniczy.** Obłożyć kolorową posypką.
** prawdopodobnie pozostanie trochę kremu, więc albo można dorobić babeczek albo zrobić mniejszą ilość kremu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz